Skip to content

Compassie met jezelf net na de diagnose

Voor mensen die net de diagnose kanker hebben gekregen is de unieke app Compas-Y ontwikkeld door de universiteit van Twente in samenwerking met KWF. Het doel van de app is je te ondersteunen bij de emotionele gevolgen van de diagnose.

De diagnose kanker heeft bijna altijd een enorme impact op het leven van mensen. Hoe ga je om met de vele emoties en onzekerheden die de diagnose en de behandelingen met zich meebrengen? Om mensen in deze moeilijke tijd een steuntje in de rug te geven, kan deze app helpen om de veerkracht te vergroten. Een laagdrempelig hulpmiddel die vooral in de eerste fase na de diagnose een houvast kan bieden.

De naam van de app Compas-Y komt van het woord Zelfcompassie. Dat gaat over een steunende en vriendelijke houding tegenover jezelf in moeilijke tijden. Met zelfcompassie sta je stil bij je pijn of verdriet (in plaats van het weg te stoppen) en reageer je erop met vriendelijkheid (in plaats van streng en kritisch voor jezelf te zijn). Het gaat over voor jezelf zorgen, en dat kan er voor iedereen anders uit zien. Zelfcompassie kan helpen bij het verbeteren van welzijn en kan klachten zoals angst, somberheid en schuldgevoelens verminderen.

Je kunt de app downloaden en tegelijkertijd laten weten wat je van deze app vindt en of het je helpt. Want de universiteit wil weten hoe de app bevalt, welke onderdelen wel en niet aanspreken en wat de positieve effecten zijn. Jouw ervaringen zijn nodig om de app geschikt te maken om aan zoveel mogelijk patiënten aan te bieden.

Meer informatie en aanmelden kan op de website Compas-Y.

Back To Top