Verhalen van gasten
'Jullie waren echt mijn reddingsboei'
April 2024 – Sinds eind 2022 komt Natascha Catoire in het Samen sterk huis. “We hadden net te horen gekregen dat mijn man Etienne ernstig ziek was. Hij was geen prater maar ik had hulp nodig.”
Ze hoorde van het Samen sterk huis maar voelde wel een drempel. “Omdat ik niet zelf ziek was en het maakte alles wel echt.” Toch nam ze de stap. “Het was op een dinsdagochtend en de vrijwilligers Jolanda en Marian namen meteen al mijn twijfels weg. Ik werd serieus genomen en dat was zo belangrijk, drie maanden later overleed Etienne al.”
Natascha kwam aanvankelijk voor Reiki. “Mijn vader was Reikileraar. Hij was net daarvoor overleden en het was fijn dit hier te kunnen ontvangen.” Later deed ze ook mee aan creatieve activiteiten. “Ik wist niet dat ik zoveel ontspanning uit creativiteit kon halen.” En ook de gesprekken tijdens een kopje koffie of thee blijven waardevol. “Het klinkt zo simpel maar het is zo fijn dat de vrijwilligers de tijd voor je nemen, je laten merken dat je er mag zijn.”
Ze deed mee aan de rouwgroep en aan andere activiteiten van Evelien de Gier zoals het gebroken hartritueel en je landschap van verlies in kaart brengen. “Ik had eerst weerstand maar deed toch mee. Ik had alles ingetekend maar met 1 plek wist ik geen raad. Dat symboliseerde de lege plek die Etienne naliet.” Ze ervaart dat de deur altijd openstaat. “Hoe je er ook aan toe bent, niemand die je pusht, er wordt gelachen en gehuild. Jullie zijn mijn reddingsboei geweest.”
'Ik sla geen mannengroep over'
November 2023 – Evert van Dijk is een trouwe bezoeker van de mannengroep in het Samen sterk huis. ‘Ik kom hier al vanaf het begin.’ Zijn vrouw Gerrie komt al langer in het Samen sterk huis. ‘Vijf broers van haar zijn al overleden aan kanker en van haar drie zussen zijn de mannen ook al overleden.’ Dat bepaalt je geregeld bij de eindigheid van het leven. ‘Als we een verjaardag in de familie hebben, zit ik als enige man tussen acht weduwen.’
Hoewel hij niet wist wat hem te wachten stond aarzelde Evert geen moment toen de mannengroep van start ging. ‘We gaan geregeld ergens op bedrijfsbezoek. Je hoort hoe mensen hun bedrijf zijn begonnen en ermee omgaan, heel bijzonder.’ Soms blijven ze in huis en krijgen dan een lezing of presentatie over iets Woerdens of gaan met elkaar op pad.
‘Vooral Henk Burggraaff die de mannengroep met Ed Werff begeleidt, weet erg veel over Woerden en vertelt mooie verhalen bijvoorbeeld toen we de Lutherse kerk bezochten.’ Dat is voor Evert een van de leuke aspecten van de mannengroep. ‘Het is informatief en ook nog eens gezellig. Wij wonen hier sinds 2016 en ik kom hier oorspronkelijk niet vandaan dus ik leer op deze manier de stad kennen en houd er mooie nieuwe kennissen aan over. We praten met elkaar over van alles en nog wat, meestal niet over kanker, maar als het wel aan de orde komt is het ook prima.’ Het is voor Evert zo waardevol dat hij zijn wekelijkse vrijwilligerswerk op vrijdag eenmaal per maand overslaat om hier bij te zijn.
'Weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen'
Mei 2023 – Nicole Bogema is 39 jaar en komt sinds twee jaar in ons Inloophuis. “In het voorjaar van 2021 werd bij mij darmkanker geconstateerd. Een operatie en kort daarop chemobehandelingen en dan zit je thuis. Wat te doen?”
De drempel was hoog, maar de thuiszorg moedigde haar aan, dus in die zomer stapte ze naar binnen. “Ik werd gastvrij ontvangen, kon gelijk meedoen met iets creatiefs en er werd wat gekletst. Het ging helemaal niet over de ziekte en niemand vroeg wat ik had. Dat was fijn.” Het was wel even wennen dat ze een van de weinigen is die nog in het werkproces zit. “Uiteindelijk maakt het niet uit als je onder de mensen wilt zijn.” En ze werd gelijk getipt over de Kidsclub. “Mijn zoontje van 7 is nu een keer of vier geweest.” Het is erg fijn dat hij een vriendinnetje mocht mee nemen; ze hebben het allebei erg naar hun zin
Nicole doet mee aan allerlei creatieve workshops. “Zoals schilderen en haken, Toveren met taal en schrijven.” Ook fietste afgelopen zomers geregeld met een groepje. “Je praat gemakkelijk tijdens het bezig zijn.” Heel fijn vond ze de thema-avond over werk. “Ik kreeg daar de tip een ervaringsdeskundige-coach te vragen op het werk en dat was een goede zet, want re-integreren gaat helaas niet vanzelf.” Ook de avond met koken en eten voor 20 tot 40-jarigen was prettig. “Dan praat je met mensen die nog in dezelfde levensfase zitten en kun je ervaringen uitwisselen over dingen die op de werkvloer gebeuren. Zo weet je dat je niet de enige bent die tegen bepaalde dingen aanloopt.”
Je hebt hier weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen. “Je kunt wel naar een creatief clubje, maar dan wordt er gelijk gevraagd hoe het komt dat je ineens zoveel vrije tijd hebt.”