Skip to content

Vooruitzichten 2024 Samen sterk huis

“Het is belangrijk dat we in 2024 vooral doorgaan met alles wat we al deden maar in het bestuur denken we ook na over de mogelijkheid om activiteiten aan te bieden in de omgeving van Woerden,” aldus voorzitter Adri van Montfoort tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het Samen sterk huis op zondag 7 januari.

Die activiteiten zouden dan kunnen plaatsvinden binnen de gemeente, zoals in Harmelen, maar ook in de regio, zoals in Montfoort, Oudewater, IJsselstein. “Wellicht kunnen we als Samen sterk huis meer mensen bereiken als er een activiteit in de eigen omgeving is. Ook hebben we contact met initiatieven in de omgeving, onder meer in Gouda.”

Steeds nieuwe activiteiten

De activiteiten waar het om gaat zijn legio en in 2023 kwamen er verschillende activiteiten bij zoals ‘Als je niet meer beter wordt’, een gespreksochtend voor gasten die palliatief zijn; een avondopening voor werkenden; ‘Spelen met positieve gezondheid’, ‘Gebroken hart ritueel’ en ‘Levenslandschap maken’. “Ook organiseerden we nieuwe evenementen zoals de kleding – en de boeken ruilbeurs, een kookworkshop bij de Workshop Factory en een lunch bij het Kalsbeek College.” Van 8 t/m 19 januari vindt de verbouwing van de keuken plaats en is het huis even gesloten. “Daarna hebben we zelf ook mogelijkheden om activiteiten te ontplooien op het gebied van koken en eten.” Het koor dat in 2023 in ons huis oefende zal met ingang van 2024 oefenen in de Kapelzaal van het Klooster en er kunnen nog koorleden bij.

Meer aanloop en naam ingeburgerd

“Met alle bestaande en nieuwe activiteiten bereiken we steeds meer mensen.” Het aantal bezoekers steeg van 1.672 in 2021 naar 2.963 in 2023. Er kwamen nieuwe gasten bij en zoals ieder jaar vertrokken er ook gasten. “Soms omdat het niet meer nodig was, of omdat iemand ging verhuizen. Helaas zijn in 2023 ook weer gasten overleden. We zeggen wel dat kanker steeds meer een chronische ziekte wordt door de vooruitgang van de medische wetenschap, maar helaas overlijden er ook nog steeds veel mensen aan deze ziekte.” De inloopfunctie, waar we inmiddels ruim zeventien jaar geleden mee begonnen, blijft belangrijk. “Per ongeluk zeg ik nog wel eens ‘het Inloophuis’,” zegt Van Montfoort. “Maar dat gebeurt steeds minder vaak. De verandering van de naam naar Samen sterk huis, centrum voor leven met en na kanker, staat niet op zichzelf, het past in de veranderingen bij de huizen in het hele land.”

Fijn al die hulp

Wat ook belangrijk blijft zijn de acties om aandacht te vragen voor het Samen sterk huis en om geld in te zamelen. In 2023 was de grootste actie Robs Kaastour, een idee en actie van Rob van Hoogdalem, die in een eerder jaar ook al geld inzamelde door naar de Noordkaap te fietsen. Verder was er de verkoop van de bundel Winterverhalen. Het blijft indrukwekkend hoeveel mensen ieder jaar weer blijven meehelpen. De 24- uur van Woerden op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni. “De stuurgroep van de 24-uur is al bezig met de voorbereiding en we zien er nu al naar uit.”

Kortom, er staat weer veel op de rol voor het nieuwe jaar. “Als bestuur bedanken we iedereen die in 2023 een bijdrage geleverd heeft. We hopen weer op ieders inzet in 2024, zodat ons centrum ook dit jaar een plek is met sociale steun, geborgenheid en diverse activiteiten voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met kanker.”

Back To Top